Спасибо жителям Донбасса за ананаса

Den 7 augusti, under en fotbollsmatch mellan Dynamo Kyiv och Karpaty, började Dynamo Kyivs fans skandera en ny ramsa, "Спасибо жителям Донбасса…" / "Tack till invånarna i Donbass…" — andra halvan består av ett otryckbart uttryck. Det handlar om Ukrainas president, Viktor Janukovitj, som kommer från regionen Donbass i östra Ukraina.

Denna ramsa spreds snabbt även utanför fotbollens värld, och folk började trycka t-shirts med mer eller mindre kärnfulla varianter. Många av dessa trycktes hos ProstoPrint, en ukrainsk variant av Cafepress, där man kan ladda upp egna motiv att trycka på t-shirts. Den 6 september genomförde polisen en razzia i ProstoPrints kontor, officiellt för att företaget skulle ha använt varumärken för fotbolls-EM 2012 utan tillstånd. Denys Olejnikov, företagets grundare och ägare, uppgav att han en vecka tidigare hade fått ett anonymt telefonsamtal och uppmanats att sluta trycka t-shirts med texten "Tack till invånarna i Donbass". Han hade svarat att texten inte innehåller något anstötligt, varpå han fick svaret "det är ditt val".

Den 15 september organiserade ProstoPrint en "marknad" på Majdan Nezalezjnosti (Självständighetstorget, i centrala Kyiv). Enligt ProstoPrints hemsida:

Efter den senaste veckan är jag trött på alla göromål utöver det vanliga: intervjuer, kommunikation med polisen, upprättande av protokoll… Jag och mina kollegor vill bara göra vårt jobb igen: trycka olika motiv på kläder och souvenirer. Och vad kan vi trycka nu, om inte "Tack till invånarna i Donbass"?

Desto mer, som regeringen i vårt land är den MEST demokratiska, och KAN förhålla sig tolerant till ironi och kritik — och därför inte kommer hindra oss från att sälja dessa t-shirts mitt i huvudstadens centrum. Inte sant, regeringen?

Begivenheten stoppades dock av Berkut, den ukrainska polisens baskerbeklädda specialavdelning, som spärrade av huvudgatan och beslagtog tröjorna under det att människor kallade dem "tjuvar". (Se foton och filmer.)